EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Облека индустрија во Виетнам - Статистика и факти

Време: 2021-01-21 Посети: 15

Објавено од Одделот за истражување на Statista, 9 декември 2020 година

 

Виетнам е четврти по големина извозник на текстил, облека и облека ширум светот по Кина, Европската Унија и Бангладеш. Во 2018 година, индустријата за облека достигна извозен промет од повеќе од 36 милијарди американски долари, што ја прави трета најсилна извозна стока во земјата. Во 2018 година придонесе производствениот сектор 16 проценти од БДП на земјата. Заедно со повеќе од 2.7 милиони луѓе вработени во текстил   облека индустријата кај шест илјади текстилни компании, секторот е важен столб во економијата на земјата.


Виетнам е многу зависен од увозот на суровини како што се памук, влакна, предиво, текстил и облека за производство на облека бидејќи домашната понуда не била доволна во претходните години, што особено се однесува на памукот. Во 2018 година, домашното производство на памук изнесуваше околу две илјади тони, додека извозот на памук беше речиси стократен на околу 1.6 милиони тони. Трошоците за работна сила за производство на облека во Виетнам се пониски отколку во Кина, Индонезија и Камбоџа што претставува голема конкурентска предност на пазарот. Просечните месечни плати во конфекцијата, текстилната и обувката се движат од 212 до 235 американски долари.

Извозниот сектор се потпира на производство на компании во странска сопственост и локални компании во приватна сопственост како подизведувачи, додека локалните компании произведуваат и за домашниот пазар. Приходите на големите текстилни компании котирани на берзата достигнаа околу 63 милијарди виетнамски донг во 2018 година. Виетнамската Национална групација за текстил и облека (VGT) е водечка текстилна компанија во однос на пазарната капа и приходите со работење на 12 фабрики за предиво, пет фабрики за ткаење, пет фабрики за плетење и 24 компании за шиење.

Со три меѓународни аеродроми и над 160 меѓународните пристаништа, Виетнамската инфраструктура ја олеснува меѓународната трговија со странските земји. Извозот на облека од Виетнам ширум светот се зголеми за 13 отсто, надминувајќи ги Индија и Турција во 2018 година. Главните извозни дестинации на виетнамската облека и текстил се САД, Европската унија, Јапонија и Јужна Кореја. Владата, исто така, објави планови за понатамошно подобрување на експресен пат   железничкиот инфраструктура.

Неколку меѓународни трговски договори, вклучително и Договорот за слободна трговија меѓу ЕУ и Виетнам (ЕВФТА) и Сеопфатниот и прогресивен договор за транспацифичко партнерство (CPTPP), исто така влијаат на моделот на раст на Виетнам управуван од извозот. Бидејќи Виетнам се соочува со ризик да се потпира во голема мера на извозот на суровини и притисокот да се задоволи домашната побарувачка, владата планира да го поддржи развојот на суровини за текстилната, конфекцијата, кожарската и обувката индустрија за да достигне 65 отсто од домашната понуда за текстил. и конфекциската индустрија и 75 до 80 проценти од домашната понуда за индустријата за кожа и обувки. Заедно со силната поставеност на секторот и предностите на конкурентните трошоци за работна сила и логистичката инфраструктура, владата планираше да достигне извозен промет од 40 милијарди американски долари за 2019 година.

 

 

Удел на побарувачката на пазарот на облека ширум светот од 2005 до 2020 година, по региони