EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Кина вели дека нејзината економија пораснала за 2.3 отсто во 2020 година, но потрошувачката на потрошувачите паднала

Време: 2021-01-21 Посети: 12

ОБЈАВЕНО НЕД, 17 ЈАН.

Извор: CNBC

Евелин Ченг@CHENGEVELYN


 

КЛУЧНИТЕ ТОЧКИ

· Кина објави дека БДП се зголемил за 2.3% минатата година бидејќи светот се бореше да ја задржи пандемијата на коронавирус.

· Бруто домашниот производ порасна за 6.5% во четвртиот квартал во однос на претходната година, покажаа официјалните податоци на Националното биро за статистика.

· Економистите очекуваа Кина да биде единствената голема економија која бележи раст минатата година, и предвидоа дека БДП ќе се зголеми за нешто повеќе од 2%.

 

 

 

ПЕКИНГ - Кина објави дека БДП се зголемил за 2.3% минатата година бидејќи светот се бореше да ја задржи пандемијата на коронавирус.

Бруто домашниот производ порасна за 6.5% во четвртиот квартал во однос на претходната година, покажаа официјалните податоци на Националното биро за статистика.

Сепак, кинеските потрошувачи останаа неволни да трошат, бидејќи продажбата на мало се намали за 3.9% за годината. Продажбата на мало за четвртиот квартал порасна за 4.6% во однос на претходната година.

Онлајн продажбата на стоки за широка потрошувачка се зголеми со релативно брзо темпо од 14.8% минатата година, соопшти бирото за статистика, но процентот на вкупната продажба на мало остана прилично стабилен на околу една четвртина.

Економистите очекуваа Кина да биде единствената голема економија која бележи раст минатата година, и предвидоа дека БДП ќе се зголеми за нешто повеќе од 2%.


 

 

 

Ковид-19 првпат се појави во кинескиот град Вухан кон крајот на 2019 година. Во обид да го контролираат вирусот, кинеските власти затворија повеќе од половина од земјата, а економијата се намали за 6.8% во првите три месеци од 2020 година.

Сепак, Кина се врати на раст до вториот квартал. Економистите анкетирани од Ројтерс предвидоа дека БДП ќе се зголеми за 6.1% во четвртиот квартал, побрзо од темпото од 4.9% од претходниот квартал.

Бројката за раст на БДП во Кина оваа година ќе дојде до намалена основа.

Кон крајот на декември, на Националното биро за статистика ја намали официјалната стапка на раст на Кина за 2019 година на 6.0 отсто, наспроти претходно пријавените 6.1%. Намалувањето првенствено се случи во производството, бидејќи фабриките се справуваа со новите американски царини за кинески стоки во вредност од милијарди долари.