EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

(ЕУ) 2019/2015 - новите прописи за ознаки за енергетска ефикасност

Време: 2021-01-21 Посети: 78

Европската комисија ја формулираше официјалната верзија (ЕУ) 2019/2015 година на новите регулативи за ознаки за енергетска ефикасност за извори на светлина на 11 март 2019 година, кои официјално ќе бидат објавени на 5 декември 2019 година. Ќе стапи на сила на 1 септември, 2021 година и ќе ги укине оригиналните регулативи (ЕУ) 874/2012, со имплементација на Директивата за означување на енергетската ефикасност (ЕУ) 2017/1369. Оваа регулатива го специфицира нивото на енергетска ефикасност на изворот на светлина, употребата на етикетата, базата на податоци за производите и барањата за информации.

Оценка за енергетска ефикасност (формула за пресметка)

За ознаката за енергетска ефикасност, прво мора да се одреди рејтингот за енергетска ефикасност. Ова е исто како и старите прописи. Сепак, пресметката на нивото на енергетска ефикасност беше променета од индексот EEI на ƞTM (lm / W), што е поинтуитивно. Старите регулативи го користеле индексот на енергетска ефикасност во 1194 година за да го одредат рејтингот на енергетската ефикасност. Новата регулатива го усвојува концептот на вкупна примарна енергетска ефикасност, повикувајќи се на следната формула:

ƞTM = (Φупотреба / Пон) X FTM единица:(lm/W)

меѓу нив:

ƞTM:Вкупна главна електрична енергетска ефикасност (lm / W), еквивалентна на светлосна ефикасност, разлика: користете ефективен прозрачен флукс за да го пресметате и зголемите применливиот коефициент.

Φупотреба:Ефективен прозрачен флукс(lm)

Пон: Ефективен прозрачен флукс(W)

FTM: Применлив коефициент

 

Енергетска етикета

ЕУ значително ги подобри барањата за ефикасност на производите за осветлување. Претходниот производ достигна 85lm / W ƞTM 110lm / W, во основа може да влезе во A, A +, но сега, може да достигне само ниво F.

Од 1 септември 2021 година, постојните правила според Регулативата (ЕУ) бр. 874/2012 ќе бидат укинати и заменети со нови барања за енергетско означување за изворите на светлина според Регулативата за енергетско означување на изворите на светлина (ЕУ) 2019/2015 година. Користејќи скала од A (најефикасен) до G (најмалку ефикасна), новите етикети ќе даваат информации за потрошувачката на енергија, изразена во kWh на 1000 часа и ќе имаат QR-код што поврзува повеќе информации во онлајн базата на податоци.

Светилките доаѓаат со етикети кои покажуваат кои светилки се соодветни за употреба во светилката. Од 25 декември 2019 година наваму, етикетирањето на светилките повеќе нема да биде потребно.