EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Глобална проекција на големината на пазарот за соларно улично осветлување

Време: 2021-09-06 Посети: 30

Глобална проекција на големината на пазарот за соларно улично осветлување


Големината на глобалниот пазар за соларно улично осветлување се проценува на 5.7 милијарди американски долари со продажба од 1,545.9 илјади единици за осветлување во 2019 година и се предвидува да биде сведок на CAGR од 9.4% во текот на периодот на предвидување (2020-2030).

WX20210906-141403@2x


Движечки фактори на индустријата за соларно улично осветлување


Намалувањето на цената на фотоволтаичните панели, подобрувањето на доверливоста на LED чиповите и батериите и зголемувањето на бројот на паметни градови се главните фактори за раст. Згора на тоа, зголемената урбанизација во регионите во развој создава големи можности за раст на индустријата за соларно улично осветлување.

WX20210906-141554@2x


Исклучена мрежа VS Вклучена мрежа


Во 2019 година, самостојниот или надвор од мрежата беше сведок на најбрзиот раст на пазарот за соларно улично осветлување и се очекува да го задржи своето темпо во текот на прогнозираниот период. Во стандардното решение надвор од мрежата, соларните панели ја претвораат сончевата енергија во електрична енергија која се складира во локални батерии што се користат за напојување на осветлувањето ноќе. Решението на мрежата – доколку се бара – бара дополнителен хардвер, особено контролер за полнење што може да прифати влез и од соларниот панел и од локалната мрежа за комунални услуги, овозможувајќи му да ја полни батеријата од кој било извор. Во однос на цената, самостојното соларно улично светло е поекономично од самостојното.

WX20210906-141644@2x


Главните пазари за соларни улично осветлување 


За време на историскиот период (2014–2019), APAC имаше најголем удел во глобалната индустрија за соларно улично осветлување, поради зголемените инфраструктурни проекти и владините иницијативи во Кина, Индија, Јапонија, Австралија и Јужна Кореја за распоредување на системи за соларно осветлување . Според Меѓународната агенција за енергија (ИЕА), Кина беше најголемиот пазар во регионот APAC во 2019 година за имплементација на решенија за систем за соларно осветлување и учествуваше со 42.8% удел во вкупниот глобален соларен фотоволтаичен (PV) капацитет. Регионот APAC, исто така, се очекува да ја задржи својата доминација во однос на пазарниот удел во индустријата во текот на периодот на предвидување.

WX20210906-141718@2x


Растечката популарност на паметното соларно улично осветлување е клучен тренд на пазарот


Истакнатиот тренд на пазарот за соларно улично осветлување е зголемената популарност на паметните соларни улични светла поради нивните карактеристики како енергетска ефикасност, ниски оперативни трошоци и трошоци за одржување и брзо откривање дефекти, поради одлуките за контрола во реално време преку централна контролна единица или уред. . Ваквите паметни улични уреди, исто така, се широко распространети во проекти за паметни градови за следење и намалување на потрошувачката на енергија и се очекува да бидат многу барани во наредните години.

WX20210906-141927@2x