EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Како да ги прочитате техничките спецификации на соларни панели?

Време: 2021-11-26 Посети: 63

Постојат неколку терминологии кои се поврзани со листот со податоци на соларни панели. Може да биде прилично збунувачки ако не разбирате што значат кога читате лист со спецификации. Ќе го објасниме секој од нив за да помогнеме во разјаснувањето на овие поими и оценки.

Стандардни услови за тестирање (STC)

STC е збир на критериуми според кои се тестира соларниот панел. Напонот и струјата варираат со промените на температурата и интензитетот на светлината, така што сите соларни панели треба да се тестираат на истите стандардни услови за тестирање. Ова ја вклучува температурата на фотоволтаичните ќелии од 25, интензитетот на светлината од 1000 вати на квадратен метар, што е приближно исто како сонцето на пладне, и атмосферската густина од 1.5, или аголот на сонцето директно нормално на соларниот панел на 152 метри надморска височина.

Нормална оперативна температура на ќелијата (NOCT)

NOCT има пореален поглед на вистинските услови во реалниот свет и ви дава оценки за моќност што веројатно ќе ги видите од вашиот Сончев систем. Наместо 1000 вати на метар квадратен, користи 800 вати на метар квадратен, што е поблиску до претежно сончев ден со мала расфрлана облачност. Користи амбиентална температура од 20 (68</s>), не е температура на соларни ќелии, и вклучува ветер од 2.24 mph што го лади задниот дел на соларни панели монтирани на земја (почести во поголемите соларни полиња отколку во станбена низа монтирани на покрив). Овие оценки ќе бидат пониски од STC, но пореални.

Номинален излез спецификации и соларни панели

图片 1

Номинален излез за соларни панели со различен интензитет на светлина (W/m2). „Коленото“ на кривините е местото каде што се произведува најмногу енергија, а напонот и струјата се оптимизирани.


Напон на отворено коло (Voc)

Напонот на отворено коло е количество на напон што соларниот панел го испушта без оптоварување на него. Ако само ги измерите позитивните и негативните водови со волтметар, ќе добиете Voc читање. Бидејќи соларниот панел не е поврзан со ништо, нема оптоварување на него и не произведува струја.

Ова е многу важна бројка, бидејќи е максималниот напон што соларниот панел може да го произведе при стандардни услови за тестирање, така што ова е бројката што треба да се користи кога се одредува колку соларни панели може да се поврзат во серија што влегуваат во вашиот инвертер или контролер за полнење.

Voc потенцијално ќе се произведува накратко наутро кога за првпат ќе изгрее сонцето и панелите се најкул, но поврзаната електроника сè уште не се разбудила од режим на мирување.

Запомнете, осигурувачите и прекинувачите ги штитат жиците од прекумерна струја, а не од прекумерен напон. Значи, ако ставите премногу напон во повеќето електроники, ќе ги оштетите.

Струја на краток спој (Isc)

Струјата на краток спој е количеството на засилувачи (струја) што соларните панели ги произведуваат кога не се поврзани со оптоварување, но кога плусот и минусот на жиците на панелите се директно поврзани едни со други. Ако само ги измерите позитивните и негативните одводи со мерачот на струја, ќе добиете отчитувања на Isc. Ова е највисоката струја што соларните панели ќе ја произведуваат во стандардни услови за тестирање.

Кога се одредува колку ампери може да издржи поврзаниот уред, како што е регулатор за соларна полнење или инвертер, се користи Isc, генерално помножен со 1.25 за барањата на Националниот електричен код (NEC).

Максимална моќност (Pmax)

Pmax е слатката точка на излезната енергија од соларни панели, лоцирана на „коленото“ на кривите на графиконот погоре. Тоа е местото каде што комбинацијата на волти и засилувачи резултира со најголема моќност (волти x засилувачи = вати).

Кога користите контролер за полнење или инвертер за следење на максимална моќност (MPPT), ова е точката во која електрониката MPPT се обидува да ги задржи волтите и засилувачите за да ја максимизира излезната моќност. Моќта на соларниот панел е наведена како Pmax каде Pmax = Vmpp x Impp (види подолу).

Максимален напон на напојната точка (Vmpp)

Vmpp е напонот кога излезната моќност е најголема. Тоа е вистинскиот напон што сакате да го видите кога е поврзан со сончевата опрема MPPT (како MPPT контролер за соларно полнење или инвертер на мрежа) под стандардни услови за тестирање.

Максимална струја за напојување (Impp)

Impp е струјата (засилувачи) кога излезната моќност е најголема. Тоа е вистинската струја што сакате да ја видите кога е поврзана со сончевата опрема MPPT под стандардни услови за тестирање.

图片 2

Пример на соларни панели SolarWorld SunModule Стандардни услови за тестирање (STC) и оценки за нормална работна температура на ќелијата (NOCT).


Номинален напон

Номиналниот напон е тој што збунува многу луѓе. Тоа не е вистински напон што всушност ќе го измерите. Номиналниот напон е категорија.

На пример, номинален соларен панел од 12V има Voc од околу 22V и Vmp од околу 17V. Се користи за полнење на батерија од 12V (што всушност е околу 14V).

Номиналните напони им овозможуваат на луѓето да знаат каква опрема оди заедно.

Сончевиот панел од 12V се користи со контролер за полнење од 12V, банка за батерии од 12V и инвертер од 12V. Можете да направите соларна низа од 24V со поврзување на два соларни панели од 12V заедно во серија.

图片 3

12V соларни панели кои полнат батерија од 12V со традиционален контролер за полнење од 12V PWM.


Почнува да станува незгодно кога ќе се оддалечите од соларни системи базирани на батерии, а зголемувањата од 12 V повеќе не се потребни. Соларните панели со решетката со 60 ќелии често се нарекуваат номинални панели од 20 V. Тие имаат премногу висок напон за полнење на батерии од 12V со традиционален контролер за полнење, но премногу низок напон за полнење батерии од 24V. Контролерите за полнење MPPT можат да го променат излезниот напон за да им овозможат да се користат во батериски систем.


图片 4


Номинален соларен панел од 20V поминува низ MPPT контролер за соларно полнење за да може ефикасно да наполни батерија од 12V.

Номинална

12V

20V

24V

Број на клетки

36

60

72

Напон на отворено коло (Voc)

22V

38V

46V

Максимална моќност волти (Vmp)

18V

31V

36V

Горе: Приближни напони за одредување на номиналниот напон на соларните панели.