EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Недостаток на чипови

Време: 2021-05-18 Посети: 121

图片 2

Глобалниот недостиг на полупроводнички чипови, малите уреди во срцето на секој гаџет за електроника, има брановиден ефект во пошироката индустрија за потрошувачка електроника и аналитичарите велат дека стискањето може да трае до 2021 година и до 2022 година со оглед на повеќекратните фактори во игра.

 

На 19 март избувна пожар во фабрика во сопственост на Renesas Electronics Corp во Хитачинака, префектурата Ибараки, северно од Токио, при што беа оштетени 23 машини што се користат за производство на чипови. Немилиот инцидент го зголеми недостигот на чипови бидејќи компанијата со седиште во Токио зазема речиси една третина од уделот на глобалниот пазар за чипови за микроконтролери што се користат во автомобилите и е втор најголем производител на автомобилски чипови во светот по холандскиот NXP Semiconductors NV.

 图片 4

Бидејќи индустријата допрва треба да го свари тој удар, се појави уште една криза. Овој пат во Тајван, каде што акумулациите пресушуваат бидејќи островот ја доживува најголемата суша во последните 56 години. Недостигот на вода се очекува да го продлабочи веќе акутниот глобален недостиг на полупроводници, со оглед на фактот дека Тајван е дом на некои од најголемите и најнапредните светски високотехнолошки леарници, кои се исклучително интензивни за вода.

 图片 5

Во понеделник 10th Мај 2021 година, Малезија воведе ново национално заклучување, бидејќи земјата се бори со пораст на случаи на коронавирус, што ги влоши постојните нарушувања на синџирот на снабдување бидејќи Малезија игра важна улога во светската индустрија за производство на полупроводници. Претседателот на Асоцијацијата на индустријата за полупроводници на Малезија (MSIA), Датук Сери Вонг Сив Хаи, вели дека глобалниот недостиг на чипови нема да се реши преку ноќ, и покрај агресивните глобални инвестиции за зголемување на капацитетот.

图片 3

Светскиот недостиг на полупроводници ќе продолжи до 2021 година и се очекува да се опорави на нормално ниво до вториот квартал на 2022 година, според Gartner, Inc. во 2021 година