EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

Контејнерите за испорака стануваат нов гласен збор бидејќи коронавирусот ја остава индустријата да се бори да ја задоволи побарувачката

Време: 2021-01-21 Посети: 19

· Минатата година, стапките на најпрометните рути од Кина до западниот и источниот брег на САД завршија за 208 отсто и 110 отсто повисоки отколку во 2019 година

· Кина минатата година испорача 2.6 милиони контејнери од 20 стапки, а повеќе од 70 отсто се произведени во моретово 2020 година во обид да се задоволи побарувачката

 1611211015631129.png

Сидни Ленг

Извор: South China Morning Post

Објавено: 6:51, 11 јануари, 2021 година

1611211016862206.png 

Од минатото лето, цените на транспортот со контејнери се зголемуваат главно поради постојаната побарувачка, особено за предмети поврзани со домот, како и зголемениот недостиг на контејнери и друга опрема. Фото: Ксинхуа

 

До неодамна, не беше толку вообичаено да се користи зборот контејнер во бродската индустрија, со загриженоста повеќе фокусирана на поголемата слика за бродовите и капацитетот.

 

Сепак, коронавирусот и неговото влијание врз глобалните синџири на снабдување го променија тоа, а во услови на зголемена побарувачка и рекордни цени на превозот, тоа е тренд што упатените во индустријата очекуваат да се прошири во втората половина на новата година.

 

Од минатото лето, цените на транспортот со контејнери се зголемуваат главно поради постојаната побарувачка, особено за набавки за борба против коронавирусот, како и предмети поврзани со работа од дома, како и зголемениот недостиг на контејнери и друга опрема.

 

На крајот на минатата година, стапките на најпрометните рути од Кина до западниот и источниот брег на Соединетите Американски Држави беа 208 отсто и 110 отсто повисоки отколку во 2019 година по контејнер од 40 метри, според Baltic Exchange, поморски давател на информации за индустријата и товарниот пазар.

 

1611211015215528.png 

 

Трошоците за транспорт со контејнери од Азија во Европа, исто така, забележаа неочекуван пораст на крајот на минатата година, при што стапките од Кина до Северна Европа се зголемија за повеќе од 60 отсто само во декември. Стапката на крајот на годината беше дури и повисока од стапката на источниот брег на САД, кој традиционално е 50 отсто поскап.

 

„Многу, многу години, сите зборуваа за садови и капацитет, но никој никогаш не би го спомнал зборот контејнер. Сега зборот контејнер е во првите редови“, рече Едвард Олдриџ, виш потпретседател за глобален океански товар во логистичката компанија Agility.

 

„Од перспектива на носачот на океаните, колку побрзо можам да го свртам контејнерот таму каде што е потребно, толку подобра брзина добивам, толку подобро ќе се вратам на мојот имот.

 

„Да се ​​има повеќе [контејнери] не е одговорот, одговорот е брзината на контејнерите. Тоа значи дека натоварениот контејнер за извоз од Кина треба да биде на брод што има доволно брзо пресврт, се врти и се враќа таму каде што е потребно на најефикасен начин“.

1611211015960005.png 

 

Во моментов, постои сериозна нерамнотежа на дистрибуција на контејнери помеѓу различни пазари. Во Азија, извозниците се обидуваат да најдат какви било достапни контејнери за товарање стоки, додека во САД, Велика Британија и Австралија, пристаништата се борат со недостаток на работна сила и инфраструктура за справување со зголемената влезна стока, што потоа го одложува враќањето на празните контејнери.

 

На некои океански товарни услуги што се движат меѓу Европа и Азија, пристанишните повици на Блискиот Исток се ограничени затоа што пратката со празни контејнери што се упатуваат назад кон Азија е толку голема побарувачка.

 

Како најголема земја во светот за производство на контејнери, Кина испорача 2.6 милиони контејнери од 20 стапки минатата година, со повеќе од 70 проценти произведени во втората од 2020 година, според Кинеското здружение на бродари.

 

Ова ниво на производство се приближи до горната граница на капацитет во Кина, а производителите имаат мала намера да го зголемат поради краткорочната природа на побарувачката предизвикана од коронавирусот.

 

Превозниците ги распоредија речиси сите ресурси што можат да помогнат во решавањето на проблемот, или со нарачување повеќе бродови, со тоа што бродовите пловат побрзо или со ограничување на времето што увозниците можат да се задржат на контејнерите.

 

Шпедитерите како Agility сега бараат од извозниците да преземат чекор без преседан да резервираат простор за бродови и контејнери до два месеци однапред.

 

„На секои две поставени резервации се реализира само една. Тоа значи дека испраќачот поставил повеќекратни резервации за да ги покрие потенцијалните промени и пречки во синџирот на снабдување“, додаде Олдриџ.

 

Тешко е да се предвиди кога тарифите на превозот преку море ќе се вратат во нормала, иако тоа е делумно поврзано со тоа колку брзо вакцините против коронавирус можат да влијаат на потрошувачката и да го префрлат фокусот од купување стоки поврзани со домот на трошоците за ресторани, хотели и други активности во услужниот сектор.

1611211015982944.png 

„Синџирот на снабдување со контејнерски превоз се состои од голем број елементи и во моментов, практично секоја од вклучените компоненти се наоѓа во состојба на превирања. Донесувањето на пазарот до нормално ниво на предвидливост и перформанси ќе потрае непознато време“, рече Ларс Јенсен, извршен директор во SeaIntelligence Consulting.

 

„Големината и брзината со која однесувањето на потрошувачите - а со тоа и влијанието врз пазарите на контејнерите - ќе се промени во 2021 година е исклучително тешко да се предвиди со оглед на тоа дека целото моделирање на ова е буквално девица територија.

 

Побарувачката, сепак, продолжи да се зголемува во неделите пред Лунарната Нова Година, која започнува во средината на февруари и за време на која производството обично ќе биде затворено една недела или повеќе.

 

Олдриџ од Agility додаде дека побарувачката остана силна во првата половина од годината, оставајќи можен прозорец за намалување на трошоците за испорака во втората половина на 2021 година.

 

Во текот на последните пет години, просечната стапка на излезни контејнери од Кина се зголеми во просек за 11.7 отсто во шест недели пред лунарната нова година, пред потоа да се намали за 11.8 отсто во шест недели по празникот, врз основа на Шангајската берза за испорака податоци анализирани од Panjiva, глобална трговска платформа под S&P Global.

 

„Гледајќи подалеку напред, ширењето на вакцините за Ковид-19 и поврзаното враќање на потрошувачката на услуги наместо стоки и како резултат на одржливиот пад на пратките на стоки за широка потрошувачка може да потрае подолго за испорака“, рече Пањива.