EN

индустрија Вести

Дома>Вести>индустрија Вести

UL 8801 за системи за осветлување со фотонапонски погон

Време: 2021-08-09 Посети: 49

Најтопли честитки до Dongguan Thailight Semiconductor Lighting Co., Ltd. за наградувањето со сертификат UL 8801, првиот светски сертификат UL за системи за светилки со фотоволтаичен погон на 4 август 2021 година.

1

UL 8801 е првиот светски стандард кој ја води евалуацијата на системите за осветлување кои вклучуваат фотоволтаични (PV) модули за собирање енергија, батерии за складирање на таа енергија и LED светилки за осветлување на блиските патеки, паркови, паркинг места и патишта. Ова е случај на конвергирани технологии во кои артиклите кои претходно биле за новина употреба (првенствено ограничени на украсни светла за колци за патеки) сега обезбедуваат остварливи и практични системи за осветлување погодни за широк спектар на апликации.

За оддалечени локации далеку од постоечко поврзување со електрична енергија, овие системи обезбедуваат можност за осветлување на области со многу мали трошоци за инфраструктура или одржување. И каде што е достапно поврзување со комунални услуги, тие можат да го искористат тоа само колку што е потребно за да ја надополнат сончевата енергија кога се собира светлина во текот на денот или капацитетот за складирање на батериите е ограничен. Доверливоста и долговечноста на PV-модулите и LED технологијата, кои и двете достигнаа корисна фаза на зрелост, сугерираат дека е веројатно потребна само периодична замена на батериите за добро дизајниран систем.

Системите на светилници на PV со оваа големина и моќен капацитет гарантираат проценка на безбедносните ризици, и во фазата на дизајнирање и за производствени цели. Бидејќи основните барања за клучните компоненти на системот се добро воспоставени, фокусот на UL 8801 е на зближување на овие компоненти на начин кој помага да се осигура дека протокот на енергија меѓу нив е усогласен со нивните индивидуални познати способности, кумулативни ризици на ниво на системот (како како генерирање топлина) се соодветно оценети, а поединечните режими на дефект на компонентите се соодветно управувани од контролните карактеристики на системот.

Дополнително, UL 8801 вклучува опционален анекс за изведба кој воспоставува минимални одредници за одржување на излезната светлина во одреден временски период и за потврдување на тврдењата на производителите за такви перформанси. Овој анекс за изведба е главно насочен кон системите за осветлување на PV, наменети за апликации на улица, парк и паркирање каде што може да се бараат одредени минимални нивоа на осветлување за безбедносни или безбедносни цели.

Клучен предизвик за сертифицирање на овие системи е скалирање на истражната програма за да одговара на нивото на опасност. Бидејќи батериите имаат многу часови за полнење на дневна светлина, тие не бараат високи нивоа на проток на струја. Така, PV-модулите со соодветна големина вообичаено ќе бидат помали од стандардните PV панели со димензии 65 на 39 инчи (2 x 1.2 m) што се користат за инсталации на покривот или соларни низи наменети за производство на електрична енергија за општа употреба. Во моментов, неколку од овие помали панели се сертифицирани како усогласени со IEC/UL 61730, Стандард за квалификација за безбедност на PV модули. UL развива рационализирана програма за истражување за апликациите UL 8801, одржувајќи ги принципите на UL 61730 додека пропорционално го намалува времето и трошоците за да одговара на потребите за овие системи.